Teknologi EXtended Reality Bisa Membawa Pemirsa Kapan Saja Dan Di Mana Saja

Teknologi EXtended Reality Bisa Membawa Pemirsa Kapan Saja Dan Di Mana Saja

PETIKNET, JAKARTA – Penggunaan teknologi realiti maya dan tambahan kini berkembang pesat dan membuka laluan kepada generasi baharu pencipta kandungan untuk mencipta ‘dunia lain’ yang mengasyikkan dan memberikan pengalaman yang menakjubkan.

Baru-baru ini, V2 Indonesia, anak syarikat PT M Cash Integration Tbk (MCAS) memperkenalkan (XR) Stage pertama di rumah ibadat Pusat Konvensyen Integriti (GBI PRJ) di Kemayoran, Jakarta Pusat.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif V2 Indonesia, Rudi Hidayat berkata, XR kini merupakan teknologi baharu yang sedang dibangunkan. Apa yang diperkenalkan oleh V2 Indonesia di Pusat Konvensyen Integriti adalah bukti bahawa kami benar-benar boleh menggunakan teknologi terkini untuk mencipta persekitaran foto-realistik yang benar-benar mengasyikkan.

“Ini juga bermakna pencipta akan dapat membawa penonton ke mana-mana, pada bila-bila masa, itulah keajaiban XR,” katanya.

Projek studio XR yang mendalam di GBI adalah yang pertama di Asia menggunakan teknologi gamifikasi dan XR dalam aktiviti keagamaan melalui acara maya dan disokong oleh penggunaan perisian masa nyata.

“Kami kembali kepada visi dan misi gereja, iaitu supaya semua yang menyembah dapat merasakan watak Kristus dalam aktiviti pastoral, pengajaran, dan pemuridan.

Ini direalisasikan dengan mengaplikasikan teknologi terkini,” kata Pdt. DR. Janto Simkoputera, MD PhD, Pendeta Kumpulan GBI PRJ dalam kenyataan akhbar bertulisnya, Jumaat, 19 Ogos 2022.

Di GBI PRJ, V2 Indonesia mengaplikasikan teknologi studio XR dengan LED berukuran 17×5 meter dan disokong dengan penyamaran perisian yang membolehkannya memuatkan sehingga maksimum 2800 orang (tanpa jarak) setiap sesi ibadah.

Acara itu, yang dikonseptualisasikan dan direalisasikan dengan menggunakan peringkat XR, membenarkan pembangun meletakkan lapisan kesan visual dan selebriti lain dari jauh, sementara masih berjalan dalam masa nyata.

Sebelum ini, V2 Indonesia berjaya membawakan XR untuk pelbagai pengaktifan dalam sektor SOE, rumah produksi dan stesen televisyen.

Visualisasi kreatif telah melalui proses evolusi selama bertahun-tahun yang membawa penonton ke dalam euforia dunia maya atau metaverse yang mengasyikkan dan fantastik. Kemajuan dalam teknologi masa nyata juga menjadi pusat peralihan trend ini.

Dengan perisian masa nyata, pencipta boleh bekerja secara kreatif dan kolaboratif, tanpa masa pemaparan yang panjang dan aliran kerja tertutup.

Apabila digunakan dalam industri media dan hiburan, penggunaan teknologi ini boleh membantu pencipta kandungan bebas menumpukan pada mencipta dan merealisasikan idea mereka dengan lebih pantas, lebih kreatif dan fleksibel berbanding sebelum ini.

Ini didakwa dapat menjimatkan masa, kos dan sumber yang besar untuk industri.

XR sendiri merujuk kepada penggunaan teknologi menakjubkan yang mengembangkan realiti dan menggabungkan dunia nyata dengan maya.

Dengan kata lain, XR menggabungkan Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) dan Mixed Reality (MR) atau cara menghasilkan imej yang kelihatan mengasyikkan.

“Penggunaan teknologi ini akan menjadikan kandungannya sangat nyata, dan beberapa filem barat telah menggunakan ini seperti Man Versus Bee, Top Gun, Bullet Train dan banyak filem.

XR juga sangat menyokong untuk memperbanyakkan acara hiburan lain seperti konsert muzik secara langsung, iklan, malah aktiviti keagamaan dan lain-lain lagi,” jelas Rudi.

V2 Indonesia sebelum ini telah melakukan terobosan dengan menghadirkan pengalaman baharu menikmati teknologi terkini menerusi House of Future (HoF) yang terletak di Plaza Indonesia, Tingkat 3, Jakarta Pusat.

Baru-baru ini, V2 Indonesia turut bekerjasama dengan Rokatenda, sebuah syarikat pengeluaran maya yang pada masa hadapan akan turut menggunakan teknologi penyamaran XR di Indonesia.

Pengasas dan Presiden Pesuruhjaya Rokatenda Barny Budiwarman berkata, XR adalah masa depan, selain memberi kemudahan dalam menghasilkan filem atau acara, XR juga memberi kebebasan untuk berkreasi dan kini langit bukan lagi batasnya.