Teknologi EXtended Reality Bisa Membawa Pemirsa Kapan Saja Dan Di Mana Saja

×

Teknologi EXtended Reality Bisa Membawa Pemirsa Kapan Saja Dan Di Mana Saja

Sebarkan artikel ini
Teknologi EXtended Reality Bisa Membawa Pemirsa Kapan Saja Dan Di Mana Saja

PETIK.NET - PETIKNET, JAKARTA – Penggunaan teknologi realiti maya dan tambahan kini berkembang pesat dan membuka laluan kepada generasi baharu pencipta kandungan untuk mencipta ‘dunia lain' yang mengasyikkan dan memberikan pengalaman yang menakjubkan.

Baru-baru ini, V2 Indonesia, anak syarikat PT M Cash Integration Tbk (MCAS) memperkenalkan (XR) Stage pertama di rumah ibadat Pusat Konvensyen Integriti (GBI PRJ) di Kemayoran, Jakarta Pusat.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif V2 Indonesia, Rudi Hidayat berkata, XR kini merupakan teknologi baharu yang sedang dibangunkan. Apa yang diperkenalkan oleh V2 Indonesia di Pusat Konvensyen Integriti adalah bukti bahawa kami benar-benar boleh menggunakan teknologi terkini untuk mencipta persekitaran foto-realistik yang benar-benar mengasyikkan.

“Ini juga bermakna pencipta akan dapat membawa penonton ke mana-mana, pada bila-bila masa, itulah keajaiban XR,” katanya.

Projek studio XR yang mendalam di GBI adalah yang pertama di Asia menggunakan teknologi gamifikasi dan XR dalam aktiviti keagamaan melalui acara maya dan disokong oleh penggunaan perisian masa nyata.

“Kami kembali kepada visi dan misi gereja, iaitu supaya semua yang menyembah dapat merasakan watak Kristus dalam aktiviti pastoral, pengajaran, dan pemuridan.

Ini direalisasikan dengan mengaplikasikan teknologi terkini,” kata Pdt. DR. Janto Simkoputera, MD PhD, Pendeta Kumpulan GBI PRJ dalam kenyataan akhbar bertulisnya, Jumaat, 19 Ogos 2022.

Di GBI PRJ, V2 Indonesia mengaplikasikan teknologi studio XR dengan LED berukuran 17×5 meter dan disokong dengan penyamaran perisian yang membolehkannya memuatkan sehingga maksimum 2800 orang (tanpa jarak) setiap sesi ibadah.

Acara itu, yang dikonseptualisasikan dan direalisasikan dengan menggunakan peringkat XR, membenarkan pembangun meletakkan lapisan kesan visual dan selebriti lain dari jauh, sementara masih berjalan dalam masa nyata.

Sebelum ini, V2 Indonesia berjaya membawakan XR untuk pelbagai pengaktifan dalam sektor SOE, rumah produksi dan stesen televisyen.