Sebagai Pusat Dakwah Digital, Kiai Maman Dan Loreta Thamrin Buat Aplikasi Kodipest

×

Sebagai Pusat Dakwah Digital, Kiai Maman Dan Loreta Thamrin Buat Aplikasi Kodipest

Sebarkan artikel ini
Sebagai Pusat Dakwah Digital, Kiai Maman Dan Loreta Thamrin Buat Aplikasi Kodipest

PETIK.NET - PETIKNET, JAKARTA – Kandungan Digital Pesantren Islam () mengadakan acara kesyukuran pelancaran aplikasi tersebut yang kini boleh dimuat turun di Playstore dan iOS. Sambutan ini diadakan di Restoran Pondok Kemangi, Pluit, Jakarta Utara, Sabtu (17/9/2022).

Sejumlah tokoh turut hadir dalam sambutan tersebut seperti Jawatankuasa Induk yang juga Anggota Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia KH Maman Imanulhaq, Timbalan Ketua DPD RI Sultan Baktiar Najamudin, Pengasas Dewan Perubahan Prof. Rhenald Kasali, Timbalan Penyertaan Masyarakat di Kementerian PPPA Indra Gunawan, Setiausaha Kementerian Penyelaras Infrastruktur dan Pengangkutan DR. Lukijanto, Ketua Umum Persatuan INTI Teddy Sugianto, Ketua Umum Jaringan Diaspora China Indonesia, Prof. Yenni Thamrin, dan Puan Dewi Sandra.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kodipest, pada kesempatan itu mengimbau kembali masa penuh keringat dan perjuangan apabila beliau dan mula membina aplikasi digital itu dari awal.

Beliau berkata bukan mudah untuk mewujudkan ide besar membina Kodipest sebagai satu-satunya ekosistem aplikasi video digital pesantren Islam di Indonesia.

Terutama dalam berusaha untuk tidak menggunakan modal dan sumber manusia untuk mengembangkan aplikasi ini.

Pada masa depan, Loreta berharap, kewujudan Kodipest dapat mengurangkan maklumat penipuan yang kini disebarkan secara besar-besaran di pelbagai platform media untuk memecahbelahan bangsa dan agama.

Kodipest juga, kata Loreta, juga diharapkan dapat menjadi media kontemporari melalui media digital tanpa menetapkan prinsip-prinsip pesantren sebagai pembentukan akhlak serta melahirkan belia yang berakhlak dari segi agama dan sains secara mapan.

Sementara itu, pada kesempatan itu turut mendedahkan bahawa penciptaan aplikasi konten digital yang diisi oleh ahlul sunnah sebenarnya sudah lama dimulakan.

Pendahulu pembentukan Kodipest yaitu apabila beliau mendapat mandat dari untuk mendokumentasikan fatwa dan jenaka ketika Presiden ke-4 masih hidup. inilah Kepercayaan yang mendorongnya membina platform digital baharu sebagai media dakwah kepada para pelajar.