Ratusan Korban Penipuan Crypto BitConnect Mendapat Ganti Rugi 17 Juta USD

×

Ratusan Korban Penipuan Crypto BitConnect Mendapat Ganti Rugi 17 Juta USD

Sebarkan artikel ini
Ratusan Korban Penipuan Crypto BitConnect Mendapat Ganti Rugi 17 Juta USD

PETIK.NET - PETIK.NET | Kira-kira 800 mangsa tidak lama lagi akan menerima bahagian dalam pengembalian $17 juta berdasarkan keputusan mahkamah di California.

Dilancarkan dari Cointelegraph, Mahkamah Daerah Amerika Syarikat untuk Daerah Selatan California memerintahkan pemulihan untuk skim penipuan “besar-besaran” pada hari Khamis (12/1/2023), menurut kenyataan yang dikeluarkan pada hari yang sama oleh Jabatan Kehakiman AS (DOJ). ) ).

Kira-kira 800 mangsa penipuan dari 40 negara dapat menerima sebahagian kecil daripada AS$17 juta sebagai .

Pengembalian adalah istilah yang merujuk kepada pampasan yang diberikan kepada mangsa atau keluarga mereka oleh pelaku atau pihak ketiga, yang boleh dalam bentuk pengembalian harta, membayar pampasan atas kerugian atau penderitaan, atau membayar balik kos untuk tindakan tertentu.

Dalam kenyataannya, DOJ menyatakan bahawa BitConnect ialah platform pinjaman kripto yang didakwa menggembar-gemburkan teknologi proprietari termasuk “BitConnect Trading Bot” dan “Volatility Software”.

Platform pinjaman kripto ini menjanjikan keuntungan dengan menggunakan wang pelabur untuk berdagang mata wang kripto berdasarkan turun naik pasaran.

Selain itu, BitConnect juga menjanjikan pulangan faedah kompaun purata harian sebanyak 1 peratus atau 3,700 peratus setahun.

Pelabur akan berdagang menggunakan mata wang kripto Bitcoin dan menerima Bitconnect Coin (BCC) sebagai pertukaran, yang boleh dipinjamkan pada pelbagai kadar faedah.

Bagaimanapun, keseluruhan platform itu ternyata menjadi “skim Ponzi” dengan pelabur awal membayar dana yang dibekalkan oleh pelabur baharu, DOJ menulis.

Platform , yang dilancarkan pada 2016, runtuh pada 2018 selepas mencuri AS$2.4 bilion daripada lebih 4,000 orang di 95 negara.

Pengasas BitConnect, Satish Kumbhani, telah didakwa oleh DOJ pada Februari tahun lalu. Dia juga sedang menghadapi penyiasatan polis di India dan di mana dia tidak diketahui ketika ini.