Kisah Nyata Di Sebalik Film Sayap Sayap Patah Dari Rutan Mako Brimob

Kisah Nyata Di Sebalik Film Sayap Sayap Patah Dari Rutan Mako Brimob

JAKARTA – atau Wings of Broken Wings merupakan sebuah filem drama romantik yang mengambil latar belakang peristiwa membabitkan .

Filem arahan ini diarahkan oleh Maxima Pictures dan Denny Siregar Production yang akan ditayangkan di pawagam pada 18 Ogos 2022.

Dilakonkan oleh pelakon kacak Nicholas Saputra dan Ariel Tatum, filem ini mengisahkan seorang anggota polis yang mesti bertugas terutama ketika rusuhan berdarah di Markas Komando Kor Briged Bergerak Cawangan Salemba (Mako Brimob), Kelapa Dua, Depok Kota, Provinsi Jawa Barat, pada 8 Mei 2018 lalu.

Denny Siregar banyak meluahkan mesej moral yang ingin disampaikan menerusi filem tersebut.

Lebih-lebih lagi membuka mata orang ramai bahawa tindakan keganasan adalah sangat kejam dan mengancam nyawa manusia.

“Pada asasnya, kami ingin memberitahu semua orang bahawa keganasan itu wujud, nyata dan kejam,” kata Denny ketika ditanya pada Jumaat (12/8/2022).

“Sebenarnya, filem ini juga menggambarkan bagaimana keluarga dan bukannya polis, khususnya Densus 88, juga mengalami tekanan yang sama,” sambungnya.

Denny juga berharap manfaat yang boleh diperolehi daripada menonton filem tersebut dapat meningkatkan lagi kecintaan masyarakat terhadap keutuhan Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI).

Atas sebab itu, sambungnya, karya serupa akan terus dihasilkan dengan matlamat Indonesia bebas daripada radikalisme dan keganasan.

“Saya bukan sahaja menghasilkan filem ini, saya akan menghasilkan banyak filem lain,” katanya.

Keganasan bukan sahaja mengancam orang awam tetapi juga mengancam pasukan keselamatan.

Sebagai contoh, kematian 5 anggota polis akibat kekecohan banduan dalam kes keganasan yang bermula dengan tindakan tebusan anggota polis yang berkhidmat di Pusat Tahanan Brimob Cawangan Salemba.

Menerusi filem yang berlatarbelakangkan kejadian benar itu, Denny turut mengajak orang ramai untuk bersama-sama memerangi dan terus meningkatkan kesedaran tentang tanggapan dan gerakan sikap tidak bertoleransi, radikalisme, ekstremisme, dan keganasan.

“Saya mahu semua orang ini memerangi pengganas dan tidak menerima mereka sebagai sebahagian daripada Negara Kesatuan Republik Indonesia. Apa yang saya bicarakan adalah pemikiran, bukan orangnya. Orang itu jika dia mahu kembali ke Republik Indonesia bermakna kita harus menerimanya semula, tetapi pemikiran itu kita tolak jauh,” akhir beliau.

Menariknya, pada awal treler filem itu, kami turut disajikan dengan chemistry yang mantap antara Nicholas Saputra yang membawa watak Adji, anggota pasukan Detasmen Khas (Densus) 88 yang berkhidmat di Markas Komando Briged Bergerak dengan Ariel Tatum sebagai Nani. , isteri Adji.