Kisah Nyata Di Sebalik Film Sayap Sayap Patah Dari Rutan Mako Brimob

Redaksi PetiknetSabtu, 13 Agustus 2022 | 03:48 WIB
Kisah Nyata Di Sebalik Film Sayap Sayap Patah Dari Rutan Mako Brimob

PETIK.NET - JAKARTA – atau Wings of Broken Wings merupakan sebuah filem drama romantik yang mengambil latar belakang peristiwa membabitkan .

Filem arahan ini diarahkan oleh Maxima Pictures dan Denny Siregar Production yang akan ditayangkan di pawagam pada 18 Ogos 2022.

Dilakonkan oleh pelakon kacak Nicholas Saputra dan Ariel Tatum, filem ini mengisahkan seorang anggota polis yang mesti bertugas terutama ketika rusuhan berdarah di Markas Komando Kor Briged Bergerak Cawangan Salemba (Mako Brimob), Kelapa Dua, Depok Kota, Provinsi Jawa Barat, pada 8 Mei 2018 lalu.

Denny Siregar banyak meluahkan mesej moral yang ingin disampaikan menerusi filem tersebut.

Lebih-lebih lagi membuka mata orang ramai bahawa tindakan keganasan adalah sangat kejam dan mengancam nyawa manusia.

“Pada asasnya, kami ingin memberitahu semua orang bahawa keganasan itu wujud, nyata dan kejam,” kata Denny ketika ditanya pada Jumaat (12/8/2022).

“Sebenarnya, filem ini juga menggambarkan bagaimana keluarga dan bukannya polis, khususnya , juga mengalami tekanan yang sama,” sambungnya.

Denny juga berharap manfaat yang boleh diperolehi daripada menonton filem tersebut dapat meningkatkan lagi kecintaan masyarakat terhadap keutuhan Negara Kesatuan Republik Indonesia (NKRI).

Atas sebab itu, sambungnya, karya serupa akan terus dihasilkan dengan matlamat Indonesia bebas daripada radikalisme dan keganasan.

“Saya bukan sahaja menghasilkan filem ini, saya akan menghasilkan banyak filem lain,” katanya.

Keganasan bukan sahaja mengancam orang awam tetapi juga mengancam pasukan keselamatan.

Sebagai contoh, kematian 5 anggota polis akibat kekecohan banduan dalam kes keganasan yang bermula dengan tindakan tebusan anggota polis yang berkhidmat di Pusat Tahanan Brimob Cawangan Salemba.

Menerusi filem yang berlatarbelakangkan kejadian benar itu, Denny turut mengajak orang ramai untuk bersama-sama memerangi dan terus meningkatkan kesedaran tentang tanggapan dan gerakan sikap tidak bertoleransi, radikalisme, ekstremisme, dan keganasan.