Kalahkan El Salvador, Australia Kini Menjadi Pusat ATM Kripto Terbesar Nomor 4 Di Dunia

×

Kalahkan El Salvador, Australia Kini Menjadi Pusat ATM Kripto Terbesar Nomor 4 Di Dunia

Sebarkan artikel ini
Kalahkan El Salvador, Australia Kini Menjadi Pusat ATM Kripto Terbesar Nomor 4 Di Dunia

PETIK.NET - PETIKNET | Seperti dikutip dari Laporan Wartawan Tribunnews, Nur Febriana Trinugraheni. , kini merupakan pusat ke-4 terbesar di dunia, mengubah kedudukan , dengan 216 beroperasi di seluruh tahun ini.

Dilancarkan daripada Cointelegraph, dikenali sebagai negara pertama yang menghalalkan Bitcoin, mata wang kripto dengan permodalan pasaran terbesar.

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk mewujudkan Bitcoin sebagai tender yang sah, Presiden El Salvador Nayib Bukele memutuskan untuk memasang lebih daripada 200 ATM kripto di seluruh negara.

Langkah ini menjadikan El Salvador sebagai pusat ATM crypto ketiga terbesar selepas Amerika Syarikat dan Kanada pada September 2021.

Walau bagaimanapun, Sepanyol dan Australia berjaya menggoncang kedudukan El Salvador dalam senarai pusat ATM crypto terbesar di dunia pada tahun 2022.

Sehingga Oktober 2022, Cointelegraph melaporkan Sepanyol menjadi pusat ATM kripto ketiga terbesar selepas memasang 215 ATM kripto. Sepanyol meneruskan pemasangannya dan menjadi rumah kepada 226 ATM kripto awal tahun ini.

Ini menyebabkan El Salvador tersingkir ke tempat keempat. Walau bagaimanapun, kedudukan El Salvador sebagai pusat ATM crypto keempat terbesar adalah jangka pendek, kerana Australia meningkatkan pemasangan ATM crypto dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Dalam tiga bulan terakhir 2022, Australia mempunyai 99 ATM kripto, menurut data daripada CoinATMRadar. Sehingga 1 Januari 2023, Australia merekodkan 219 ATM crypto aktif, mengalahkan El Salvador.

Australia mewakili 0.6 peratus daripada pemasangan ATM crypto global. Jumlah ATM kripto di seluruh dunia ialah 38,602, di mana 6,071 ATM dipasang pada 2022.

Sementara itu, usaha Nigeria untuk menguatkuasakan penggunaan mata wang digital bank pusat dalaman (CBDC), eNaira, memaksa kerajaan negara itu mengehadkan pengeluaran tunai ATM kepada $225 dalam seminggu.

“Pelanggan harus digalakkan untuk menggunakan saluran alternatif (perbankan internet, aplikasi perbankan mudah alih, USSD, kad/POS, eNaira, dll.) untuk menjalankan transaksi perbankan mereka,” kata pengarah penyeliaan perbankan Nigeria, Haruna Mustafa.


Disclaimer: Setiap keputusan investasi ada di tangan pembaca. Pelajari dan analisis sebelum membeli dan menjual Crypto. Petik.net tidak bertanggung jawab atas keuntungan dan kerugian yang timbul dari keputusan investasi.
Informasi yang diberikan dalam artikel ini hanya untuk tujuan informasi dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat keuangan atau investasi. Investasi Cryptocurrency tunduk pada risiko pasar, dan pembaca harus berhati-hati dan melakukan uji tuntas.