Crypto  

Crypto Winter Tak Terpengaruhi Penambangan Bitcoin Untuk Terus Beroperasi

Crypto Winter Tak Terpengaruhi Penambangan Bitcoin Untuk Terus Beroperasi

Dikutip dari Wartawan Tribunnews, Nur Febriana Trinugraheni , ONTARIO – Ketika pasaran mengalami kemerosotan yang ketara sejak beberapa bulan lalu atau dipanggil , industri perlombongan terus menunjukkan kemajuan dengan memperoleh lebih banyak kapasiti elektrik.

Minggu ini syarikat perlombongan bitcoin Genesis Digital Assets mengumumkan ia telah memperoleh 708 megawatt kapasiti elektrik pada pertama 2022.

Selepas mendapatkan beribu-ribu peranti perlombongan litar bersepadu (ASIC) khusus aplikasi pada harga diskaun, perlombongan bitcoin Cleanspark mengumumkan ia telah memperoleh kemudahan sedia pasang dengan kapasiti 86 megawatt.

Pada hari Jumaat (12/8/2022), pengehosan syarikat perlombongan Bitcoin Applied Blockchain mengumumkan bahawa ia menerima kredit AS$15 juta untuk mengembangkan pengembangan perniagaannya.

“(Applied Blockchain) berhasrat untuk menggunakan kemudahan itu untuk membayar hutang sedia ada dan menyediakan kecairan tambahan untuk membiayai pembinaan pusat datanya Kemudahan kredit baharu itu menggandakan kreditnya kepada kemudahan Jamestown kami dan memberikan kami modal tambahan untuk membiayai rancangan pertumbuhan kami. memenuhi permintaan yang meningkat daripada pelanggan kami,” Ketua Pegawai Eksekutif Terapan Blockchain Wes Cummins.

Syarikat penyelesaian rangkaianan blok Validus Power berkata ia membina lebih banyak pusat data di Kanada.

Syarikat itu dilaporkan sedang membangunkan kemudahan perlombongan kripto di Kapuskasing dan North Bay, Province of Ontario, Kanada. Syarikat itu juga mendedahkan rancangannya untuk membina pusat data di Iroquois Falls, Ontario. Validus Power telah memperoleh loji janakuasa gas asli Northland Power pada April 2022.

Loji kuasa Iroquois Fall memiliki kapasiti elektrik sebanyak 120 megawatt. Oktober lalu, Validus dan perkongsian dengan syarikat aplikasi komputer Hut 8 Mining Corp.

Seperti syarikat perlombongan Bitcoin yang lain, syarikat ini juga menukarkan gas yang terbuang menjadi sumber kuasa untuk mencetak syiling crypto. Pada awal Juni, kuasa Validus mendedahkan bahawa ia telah menukarkan gas ekzos kepada Bitcoin dengan teknologi tenaga bersih yang sesuai.

Langkah itu menyaksikan syarikat itu menyertai Crusoe Energy, Greenidge Generation, Data Huluan, Vespene Energy, EZ Blockchain, dan syarikat perlombongan kriptografi lain yang menukarkan gas yang terbuang menjadi bitcoin.

“Melalui penggunaan teknologi yang sesuai dan terbukti, Validus Power mampu mengambil gas yang tidak digunakan dan tidak boleh digunakan yang dihasilkan dalam proses penapisan minyak dan menukarkannya dengan tenaga secara besar-besaran,” tulis Validus Power dalam catatan blognya .

Pengembangan industri perlombongan bitcoin pada 2022 bukan sahaja menyaksikan pertumbuhan, tetapi juga teknologi di sebalik operasi perlombongan bitcoin yang mesra alam.