Aset Crypto Binance Kolaps Dalam Dua Bulan, Rp185 Triliun Lenyap Setelah Ditinggal Investor

Redaksi PetiknetKamis, 12 Januari 2023 | 08:38 WIB
Aset Crypto Binance Kolaps Dalam Dua Bulan, Rp185 Triliun Lenyap Setelah Ditinggal Investor
Aset Crypto Binance Kolaps Dalam Dua Bulan, Rp185 Triliun Lenyap Setelah Ditinggal Investor

PETIK.NET - PETIK.NET | Sejak dua bulan lalu, dilaporkan telah runtuh dan kerugian berbilion dolar AS.

Kerugian tersebut usai bursa pertukaran kripto terbesar di Amerika ini mengalami arus penarikan aset kripto secara besar – besaran.

Kemunculan pelbagai tekanan dalam industri mata wang kripto sejak beberapa bulan lalu seperti kejatuhan beberapa platform dagangan syiling kripto termasuk , Three Arrows Capital (3AC) kepada Terraform bukan sahaja mencetuskan pasaran beruang atau penurunan berpanjangan dalam kripto. nilai.

Walau bagaimanapun, ia menggalakkan pelabur untuk mengambil wang tergesa-gesa atau pengeluaran besar-besaran aset pada platform .

Menurut laporan yang disusun oleh Forbes, sejak November 2022 aliran keluar aset Binance telah mencapai lebih daripada AS$12 bilion atau IDR 185 trilion (unit pertukaran IDR 15,465). Dengan cabutan terbesar berlaku pada syiling Binance dan stablecoin BUSD,

Tindakan wang tergesa-gesa juga telah menghabiskan penilaian aset digital Binance, malah beberapa token yang disimpan dalam dompet digital Binance mengalami pengurangan drastik, seperti nilai syiling yang jatuh sekitar 30 peratus dalam masa dua bulan. Forbes menganggarkan bahawa terdapat 29 juta token BNB yang tinggal dalam dompet. Binance.

Penurunan prestasi juga berlaku dalam syiling BUSD yang mengalami penurunan yang agak teruk, Business Insider menyatakan bahawa stablecoin BUSD telah runtuh sehingga 40 peratus selepas tindakan wang tergesa-gesa.

Sebelum kecairan crypto Binance runtuh, Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao diketahui mempunyai hubungan yang baik dengan bursa , malah Binance diketahui telah menyertai pembiayaan siri A FTX pada 2019.

Walaupun Binance telah menarik diri daripada FTX. Walau bagaimanapun, pelabur masih bimbang bahawa Binance akan mengalami nasib yang sama seperti FTX, ini adalah sebab yang telah mendorong pelabur untuk meninggalkan bursa Binance.

Walaupun kehilangan berbilion dolar akibat wang tergesa-gesa, Binance masih disenaraikan sebagai platform pertukaran mata wang kripto terbesar berdasarkan jumlah transaksi.


Disclaimer: Setiap keputusan investasi ada di tangan pembaca. Pelajari dan analisis sebelum membeli dan menjual Crypto. Petik.net tidak bertanggung jawab atas keuntungan dan kerugian yang timbul dari keputusan investasi.
Informasi yang diberikan dalam artikel ini hanya untuk tujuan informasi dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat keuangan atau investasi. Investasi Cryptocurrency tunduk pada risiko pasar, dan pembaca harus berhati-hati dan melakukan uji tuntas.