Apa Manfaatnya Sodium Cocoyl Isethionate Untuk Kesehatan Kulit

Apa Manfaatnya Sodium Cocoyl Isethionate Untuk Kesehatan Kulit

PETIKNET – Tinggal di negara beriklim tropika seperti Indonesia boleh mencetuskan pelbagai , bermula dari kulit kering, gatal-gatal, ruam hingga kerengsaan.

Keadaan ini membuatkan sesiapa sahaja, baik wanita, lelaki, kanak-kanak hingga warga emas (warga tua) pastinya berasa tidak selesa.

Oleh itu, pada masa ini terdapat pelbagai produk penjagaan badan dan kulit yang prihatin terhadap masalah kulit yang dialami oleh penduduk di kawasan tropika.

Pengurus dalam One Brand kami, Meicy Laurencia berkata, penjagaan kulit yang sihat setiap ahli keluarga amat penting, pihaknya turut mempersembahkan inovasi terbaru ‘Our In One Gentle Face and Body Wash’.

Beliau menegaskan setiap ahli keluarga pastinya mempunyai keperluan yang berbeza dalam usaha menjaga kulit mereka.

Bermula dari kulit bayi yang cenderung sensitif, hinggalah kulit datuk nenek yang pernah mengalami fasa kulit menipis.

“Setiap ahli keluarga mempunyai keperluan penjagaan kulit yang berbeza.”

“Kulit bayi masih sangat sensitif, kulit datuk dan nenek perlukan sabun dengan bahan yang lembut kerana ia mula menipis, kulit ayah dan ibu memerlukan kelembapan kerana mudah kering, kulit kanak-kanak, remaja dan dewasa memerlukan sabun yang boleh mencerahkan kerana ia mula mendapat membosankan apabila aktiviti meningkat. di luar rumah,” kata Meicy, dalam satu kenyataan kepada wartawan, Isnin (16/1/2023).

Pada masa ini, katanya, terdapat begitu banyak sabun di pasaran, namun ada antaranya menggunakan bahan berasaskan surfaktan yang sebenarnya boleh menghakis kulit dan mencetuskan masalah seperti kulit kering dan iritasi.

Manakala sabun ini mengandungi surfaktan ringan daripada minyak kelapa iaitu yang boleh mengurangkan risiko iritasi pada kulit.

Kemudian apakah itu Sodium Cocoyl Isethionate?

Dipetik dari laman byrdie.com, Selasa (17/1/2023), Sodium Cocoyl Isethionate adalah serbuk putih halus yang berasal dari minyak kelapa.

Proses pembuatan berasal daripada mencampurkan asid sulfonik yang wujud secara semula jadi yang dipanggil asid isethionik dengan asid lemak yang secara semula jadi terdapat dalam minyak kelapa.

Biasanya sebatian ini akan disenaraikan dalam bahan-bahan di belakang syampu, pencuci badan, pembersih dan juga produk sabun bar kerana ia dianggap sebagai surfaktan.

Sila ambil perhatian, surfaktan digunakan sebagai agen pembersih kerana ia sebati dengan minyak dan air untuk menghilangkan kotoran pada muka.

Khususnya, Sodium Cocoyl isethionate ialah surfaktan lembut dengan itu mengurangkan risiko kerengsaan kulit.

Apakah kebaikan Sodium Cocoyl Isethionate kepada Kulit?

Bahan-bahan ini bukan sahaja dapat menghasilkan buih yang licin dan lembut, tetapi juga menambahkan penghidratan dan kelembapan, menghilangkan bahan pencemar dan minyak pada wajah, mencegah kerosakan pada penghalang kulit dan sesuai untuk semua jenis kulit.

Sabun ini juga mengandungi gabungan 5 ekstrak tumbuhan iaitu CICA, Calendula, Cactus, Chamomile dan Aloevera yang didakwa mampu melegakan masalah kulit.

Begitu juga dengan kandungan Ceramide, Pentavitin yang dapat mengekalkan penghalang kulit dan penghidratan semula jadi, serta menambahkan asid Hyaluronic, Niacinamide dan Kolagen yang mampu menyuburkan, menjadikan kulit cerah, gebu dan sihat.